Hyvä ravinto on avaintekijä myös hevosen hyvinvointiin
Luonnossa hevonen laiduntaa noin 16 tuntia vuorokaudessa. Sen lisäksi, että se liikkuu laiduntaessaan lähes koko ajan, se pureskelee tauotta. Kuvatun tilanteen mallintaminen olisi hyvä pitää mielessä, kun hevoselle valitaan sopivaa ruokaa. Karkearehun valinta on ehdottomasti koko ruokinnan kulmakivi, sitä täydennetään heinäanalyysin pohjalta kivennäis- ja vitamiinilisällä, väkirehuilla sekä lisäravinteilla - hevosen kunnon ja käyttötarkoituksen mukaan. Käyttämällä aikaa hevosen ruokavalion määrittämiseen, panostat sen hyvinvointiin - kustannustehokkaasti.
Hyvälaatuinen heinä on hevosen perusravintoa, heinä on osa karkearehuruokintaa. Hyvästä heinästä hevonen saa lähes kaiken tarvitsemansa. Ravintoaineiden lisäksi hevonen saa toteuttaa luonnollista tarvetta laiduntamiselle ts pureskella heinää. Pureskeleminen edesauttaa hampaiden tasaista kulumista ja syljen eritystä - syljeneritys puolestaan mahan hyvinvointia.
Heinää voi tarvittaessa täydentää muilla karkearehuilla kuten oljella, heinäpelletillä tai heinähakkeella. Karkearehulisillä on kiva myös virikkeistää hevosta - voit piilottaa heinäpaloja tarhaan tai jakaa eri kasoihin eri tyyppistä karkearehua. On mielenkiintoista seurata, miten hevoset herkuttelevat ensin parhaat palat - meillä aikanaan suomenhevostamma pyöritti DailyPlus-heinähakekasassa ylähuultaan niin kauan, että sai napsittua pelletit heinähakkeen seasta. Sen jälkeen rouva pisteli suuhunsa loput eväät.
Hevosen käyttötarkoitus ja fyysinen kunto määrittelevät lisäruokinnan tarpeen. Mikäli hevosta liikutetaan kevyesti, se on perusterve ja hyvässä fyysisessä kunnossa, todennäköisesti laadukkaan karkearehun lisäksi se ei tarvitse kuin vitamiini- ja kivennäislisän. toki myös rotu vaikuttaa ruokinnan kokonaistarpeeseen. Mitä enemmän hevosella harjoitellaan ja kilpaillaan, sitä enemmän tulee kiinnittää huomiota väkirehuruokintaan. Tamman, jonka tiineys on edennyt viimeiselle kolmannekselle, ruokintaa tulee muuttaa siten, että kohdussa kasvava varsa saa oman osuutensa emän ravinnosta. Oma lukunsa ovat hevoset ja ponit, jotka ovat liian laihoja tai ylipainoisia, tai joilla on jokin aineenvaihduntaan liittyvä sairaus.
Mikäli karkearehuruokinta ei riitä, alkaakin rehuviidakon läpikahlaaminen ja omalle hevoselle sopivan väkirehun valinta. Meiltä kysytään usein, mikä on sopiva määrä väkirehua ja mitä rehua suosittelemme tietylle hevoselle. Pavo-tuotteiden valinta helpottuu, kun miettii ensin, haluaako syöttää mysliä vai pellettiä, määrittää hevosen tarvitseman energiatason ja selvittää esimerkiksi terveyteen liittyvät ruokinnan tarpeet. Kun karkearehun analyysi on olemassa ja sopiva väkirehu ja mahdollinen sitä tukeva lisäravinne on löytynyt, päivittäisen annoksen laskeminen on jo helpompaa. Oikean rehun valinta ja päivittäisen annoksen laskeminen tekevät ruokinnasta myös kustannustehokasta.